ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΕΚΝΟΥ
- galatinastazia
- 6 Μαρ 2023
- διαβάστηκε 2 λεπτά

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ ΤΕΚΝΟΥ:
Σε περίπτωση που οι γονείς έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, ο νόμος αναγνωρίζει αυτομάτως τον σύζυγο ως πατέρα του τέκνου.
Συγκεκριμένα, το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή μέσα σε 300 ημέρες από τη λύση (λόγω θανάτου ή διαζυγίου) ή την ακύρωση του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης, τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας (τέκνο γεννημένο σε γάμο), χωρίς να είναι απαραίτητη κάποια άλλη διαδικασία. Τέκνο γεννημένο σε γάμο θεωρείται και το τέκνο που γεννήθηκε ύστερα από μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση, εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη κατά νόμο δικαστική άδεια. Αν το τέκνο γεννήθηκε μετά την τριακοσιοστή ημέρα από τη λύση ή την ακύρωση του γάμου, η απόδειξη της πατρότητας του συζύγου βαρύνει εκείνον που την επικαλείται, το ίδιο ισχύει και όταν η τεχνητή γονιμοποίηση έγινε μετά το θάνατο του συζύγου, παρά την έλλειψη δικαστικής άδειας.
Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΥΣ:
α) ΕΚΟΥΣΙΑ, εφόσον παρέχεται η συναίνεση της μητέρας, με σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης ή διαθήκης, κατόπιν δήλωσης του πατέρα, η οποία γίνεται μόνο αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία, ενώ ανάκληση των δηλώσεων είναι ανίσχυρη. Σε περίπτωση θανάτου του φυσικού πατέρα, η αναγνώριση μπορεί να γίνει από τους γονείς του. Εάν η μητέρα έχει πεθάνει ή δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, η αναγνώριση γίνεται με μόνη τη δήλωση του πατέρα. Η συμβολαιογραφική συναίνεση του άνδρα σε τεχνητή γονιμοποίηση επέχει θέση εκούσιας αναγνώρισης. Η αντίστοιχη συναίνεση της γυναίκας ισχύει και ως συναίνεσή της στην εκούσια αναγνώριση.
β) ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ με άσκηση αγωγής αναγνώρισης της πατρότητας, εφόσον η μητέρα δεν συμφωνεί με την αναγνώριση. Ο πατέρας θα πρέπει να αποδείξει ότι ήρθε σε σαρκική επαφή με τη μητέρα 180 έως 300 ημέρες πριν από τον τοκετό. Αν αυτό αποδειχθεί, ο ενδιαφερόμενος αναγνωρίζεται ως πατέρας του τέκνου. Ανατροπή του τεκμηρίου και μη αναγνώριση της πατρότητας επέρχεται εφόσον υπάρξει ένσταση από την πλευρά της μητέρας για σοβαρές αμφιβολίες, η οποία θα πρέπει να αποδείξει ότι το πατέρας του τέκνου δεν είναι ο ενδιαφερόμενος, αλλά άλλος.
Εφόσον επέλθει αναγνώριση της πατρότητας, εκούσια ή δικαστική, το τέκνο θεωρείται ως γεννημένο σε γάμο και προκειμένου να αποκτήσει το επίθετο του πατέρα του, απαιτείται σχετική δήλωση στο Ληξιαρχείο.
Comments